Monday, January 17, 2011

03 JANUARI 2011;saat melahirkan

medina tengah tido.nyenyak sangat.lepas minum susu :)

so, eazy pun leh la kongsikan experience time bersalin.

HARI AHAD - 02 JANUARI 2011

dah start pakai panty liner sebab dah masuk minggu ke 38.so senang lah kalau nak tengok kalau ada tanda2 keluar. Masa mandi tengahari(mandi pagi kul 1 petang :P).sangat terkejut okay time tu da ade keluar coklat-coklat sikit.macam tanda kite dah last2 period tu.

tanya kat mak;mak kate,kalau takde sakit lagi takpe.tunggu lame sikit.eazy pun okaylah.kite dengar cakap orang yang berpengalaman kan.sempat lagi pesan kat my auntie.nak makan secret recipe cake.mmg terasa nak makan sangat2.

malam tu dah rasa laen macam.tak boleh tido.sakit datang selang 2/3 jam sekali.tak pernah rasa camtu.menangis nangis call suruh atif balik.atif suruh banyakkan selawat&bertenang.time ni dah mintak maaf banyak2 kat atif.mohon dipermudahkan segala urusan kalau ditentukan nak bersalin malam tu.tido tak lena,sampai ke pagi pun jadi camtu.teresak-esak tahan sakit.at last,tertido jugak,tapi kejap kejap terjaga.menangis lagi.sebab atif takde :'(

HARI ISNIN - 03 JANUARI 2011

bangun pagi tu.sakit makin kerap.1 jam sekali die tarik kat pinggang.memang sakit lah.kul 8 pagi call atif, die pun decide nak bertolak dari kedah pagi tu.sempat pesan kat atif,no need to rush,bawak kete tu pelan pelan je.bile pegi toilet, coklat-coklat tu makin banyak.terus call mak(hari first mak pegi skola).pukul 10 pagi mak balik.

sempat rendam akar fatimah - sekejap2 tengok dah kembang ke tidak.hahahaha.kelakar pulak bila ingat time tu.sampai hospital jam 11 pagi.terus daftar kat bahagian bersalin.doc check bukaan baru 1cm.ouchhh!(kena seluk!) doc india,perempuan.i think die ni tgh trainee kowt,sebab kejap2 die tanye doc sebelah tu.

ramai sangat orang bersalin kot hari tu.so wad pun penuh.kena duduk kat sofa (bahagian bersalin) tu sampailah pukul 3 kalau tak silap.bayangkan lah,kite dah sakit,kena duduk pulak menunggu turn.but what to expect kan, eazy bersalin kat general hospital :) faham2 je lah ye. masuk wad.tapi sangat dah tak selesa.sebab sakit kontraksi datang selang 1/2 jam.tak boleh duduk.tak boleh baring.tak boleh buat apa2.memang sakit.

atif dah sampai melaka.best sangat!time tu lega sikit.nurse dah suruh pakai pad.if keluar darah banyak,inform kat diorang.pukul 6 darah keluar.cam berketul2.diorang check time tu baru 4cm (seluk kali ke 2) kali ni doc lelaki.hensem!haha. pastu, pinggang dah rasa nak tercabut.tak boleh duduk dah.rasa nak menangis pun tak boleh.keluar masuk toilet je.tapi bile masuk toilet tak buat ape pun.just tahan sakit.nak terkencing pun tak boleh.hu memang sakit!(cakap dengan atif pun cam dah takde mood time ni).

pukul 8 sekali lagi tunjuk kat nurse,.darah keluar banyak jugak.eazy dah cuak gile2.hihi.doc check lagi(seluk lagiiiii) dah 6cm.yey!terus ditolak ke labour room.tapi atif takde time ni.die balik umah jap.cuak betul.naseb baek mak ade.mak kuatkan semangat :) mak suruh selawat banyak2 tenangkan hati,kuatkan semangat.

pukul 10 masuk labour room,memang sakittttt sangat nak menahan.eazy set dalam mind,eazy kena lalui semua ni untuk bagi zuriat dekat atif,so tak boleh mengalah. Dalam sakit-sakit tu sempat suruh nurse panggilkan atif.minta dia masuk temankan eazy.time tu nak menangis,meraung suka hati korang lah.tapi eazy tak.eazy just terpusing-pusing dalam labour room tu.habis tercabut segala menda yang dia pasang kat perut tu.hohoho.(nurse pesan.kalau sakit biasa2 jangan teran dulu,nanti kepala baby lonjong)hu.terus cuak.

bile atif masuk LR,rasa lega hati.pegang tangan dia,minta dia usapkan rambut.minta tolong selawat.minta maaf banyak2.eazy ada bawak sikit air akar fatimah tu masuk dalam LR,so atif sapukan sikit pada muka n perut.eazy dah tak boleh tahan,cakap kat atif;bit tolong panggil nurse,cakap bb dah nak teran!atif pun ape lagi.kelam kabut panggilkan nurse!

midwife(jururawat terlatih/bidan) masuk.2 0rang.die check! tengok dah nampak kepala BABY :) nurse tu bukak ikatan rambut n pastikan suma butang baju dah dibuka(maybe untuk senangkan bersalin kot)eazy tak pasti yang ni, n die ajar eazy cara nak meneran. time kite teran, kite kena pegang kaki.jangan angkat punggung n jangan keluarkan suara. tarik nafas dalam2 n teran sekuat hati! atif banyak sangat membantu.die usap2 rambut, pegang tangan eazy, n tak putus2 bagi semangat :) thanks sayang.n dalam 44 minit berjuang.eazy selamat lahirkan SOPHEA MEDINA jam 10.44 malam!alhamdulillah.tak ada lafaz lain nak diucapkan time nurse tunjukkan medina depan mata eazy.

time tu rasa nak menangis.gembira,sedih & terbayang mak melahirkan eazy 23 tahun lepas.sakit dan peritnya memang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. n terharu sangat bila atif cakap;terima kasih sayang.atif iqamat & azankan medina.n eazy tengok,atif sangat2 happy dah jadi seorang bapa.to atif;i love you so much.semoga kehadiran medina akan menambahkan kebahagiaan rumahtangga kita dan segala yang kita impikan tercapai.insyallah

SOPHEA MEDINA first smile :)
kesayanganku.dunia dan akhirat
jadi anak yang solehah kepada daddy&mummy
insyallah

medina - yesterday :)
cepat betul masa berlalu...

34 comments:

SAIDATUL MAISARAH MAT ISA said...

Rasa takut plak baca pengalaman eazy grrr....

eazy n atief said...

saidatul;sume orang akan ade pengalaman yang berbeza dear

milk and cookies said...

Hehe. Seram pulak aku dgr cik! Sakit cam senggugut eh? Hehe..

mr.syazwan said...

1 pengalaman yg manis buat sepsg suami isteri

rasa bertambah bahagia bila anak ada kan

tahniah!

jadi ibu yg TERBAIK dan TERFUUUYOOO

anak buah wan 17.1.2011

dekat2 je tu

BABY BOY

adan can nak ngorat MEDINA

=_=

eazy n atief said...

eira;hahaha.lebih beribu ribu kali sakit dari sengugut beb

wan;dah byk waiting list ni.kena tapis dulu.lolz

wansha said...

amat teringin utk saat seperti itu!

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

teringin jugak nak rasa pengalaman tu.. cuma masa belom tiba lagi.. hehee..

mr.syazwan said...

kelas!

kalah anak era.. haha

suka ayat ini

"bit tolong panggil nurse,cakap bb dah nak teran!"

hahahahaha

eazy n atief said...

kak wansha;insyallah.turn akk akan sampai nnti.byk kan sabar k?

sumi;one day sayang :)

wan;seyez taw.teringat pulak time tu.seram!

Anonymous said...

Sophea Medina, This is daddy.. u know what, i think im the happiest person that night.. i dont know how to describe.. but pretty sure that i have u.. u are part of me.. i love u medina..

eazy n atief said...

sayang;thanks for the comment.
hope medina dapat gembirakan kita sehingga ke akhir hayat.insyallah.i love you so much!

~Yun~ said...

rase nk nangis plak bile bace saat nk melahirkan tu..besar ganjaran menjadi seorng ibu kan eazy..all the best with the motherhood,comel sgt baby,geram tgk.. =)

Cik Qina said...

bergenang air mate aku bace entry kau ni kechik... huhuhu.... sweet je.. to kechik n atif, congrats and be a gud parents to medina k.. =)

PikieLLe Lova said...

nanges elle bace entry ni..
sdey n sweet sgt..
baby medina comel sgt2..
oweys pray both of u n ur baby cute..
amin

Atiqah Adnan said...

great moment.. loves reading this darling.. feel like ade sama eazy dalam LR je hee~
betul laa GH macam ape je kan layanan.. teringat masa kak ipar akak nak bersalin hari tu nak melawat susah, then lepas besalin kena sorong depan org ramai nak ke wad.. oucchhh klu akak segan loo.. hee~

.:Mrs. Engineer:. said...

medina comey...anyway, thanks sbab share pengalaman... :)

Syida Azmi said...

hi eazy ,
u strong dear :)
seramm bace ur entry . haisyhhh .

to lil medina :) ,
be a good and solehah girl yah for mummy and daddy :)

milk and cookies said...

Cik, ko dah edit post ni!
Editted version lagi touching ok? Bergenang airmata aku baca. So proud of u girl! Eh, mummy! Xblh pnggil girl dah. Nanti medina keliru! Hehe.
Nanti time aku, aku rujuk kat ko jela eh? :P

Comment atif sangat sweet!

Ps. Beribu-ribu lg sakit dr sakit senggugut? *gulp*

Cik Qina said...

ira... aku pon gulp! gak bile kechik kate sribu kali sakit dari senggugut.. huhu... weh, "time aku nanti.."??? macam dah x lame lagi aku akan makan nasi minyak kau lak ni.. hahahhaa.. weh, x gi jenguk Medina ke..? gi jenguk jgn lupe aku beb. gi shesame la... tau2.. =)

Eazy Izzuddin said...

fuh
begitulah pengalaman yg dilalui seorang ibu....

comel baby

Fatin Syahira Ramli said...

comel sangat baby akak :)
baby, be a good girl ya ^__^

milk and cookies said...

Haha! Cik qina perasan pulak ayat kite tu kan? Auuuw! Haha! Lambat lagi la nyonya.. Tggu cik abg dapat title datok bleh? Sementara tu ko jln dlu keh? Hee! Aah! Nak tgk medina jugak! Jom2? Mummy dia camne pulak? Hee.. Seganlah ai..

Qarl said...

i pulak yg berdebar2 baca leh>

LeEyA said...

just wanna share my experience.. http://welcometomylife-leeya.blogspot.com/2009/09/pengalaman-first-delivery.html
itulah pengorbanan seorg ibu..

athirah said...

cuak lak baca ni... hurmm.. nway congratezz

Siti Noraisyah said...

Rase seram sejuk pula baca pengalaman ni.. huhuuu.. rasa sedih pun ade gak.. tahniah ye.. comel betul baby kamu.. ^^

miss sue said...

alamak beribu2 kali lg sakit gr senggut!! aish..sanggup bc entry samapi habis nak taw punye pasal..becoz sue mmg tkt..huhu
rase mcm duduk dlm LR je..hahaha

cik kumbang said...

sangat comel =)
-cik kumbang-

aTy _faRed~ said...

comey nyer...!!! tahniah...!! tumpang bahagia u... :) eerr..takut jugak bace pengalaman u..hihi.. tapi tetap nak Lalui nyer satu hari nanti.. insyaallah...

aTy _faRed~ said...

comey nyer...!!! tahniah...!! tumpang bahagia u... :) eerr..takut jugak bace pengalaman u..hihi.. tapi tetap nak Lalui nyer satu hari nanti.. insyaallah...

aTy _faRed~ said...

comey nyer...!!! tahniah...!! tumpang bahagia u... :) eerr..takut jugak bace pengalaman u..hihi.. tapi tetap nak Lalui nyer satu hari nanti.. insyaallah...

Farra said...

Tahniahh, comeynye medinaa
Moga bahgia selamanyaa

2H Garden said...

comeynya baby...

BabyBee said...

pape pn c0ngrtaz!baby so cute!ble bce ase cm nk nangis pn ade...huhu...