Sunday, January 9, 2011

blog yang sgt best utk bf medina

bukan bf medina ye :) tapi blog ni eazy jumpe untuk galakkan n belajar mengenai breastfeed medina.best best best!



eazy bace tentang tempoh penyimpanan EBM.sebab eazy kan tak direct bagi susu kat baby.so lega sikit bila bace blog ni;nak share sikit kat sini.mohon izin ye kak :)

Tempoh Penyimpanan EBM

Tidak pasti tentang tempoh penyimpanan EBM (Expressed Breast Milk)? Meh saya tolong ceritakan….For ease of reference saya tolong jelaskan terms yang berkaitan dengan EBM…

Fresh EBM–> Susu yg baru sahaja diperah/pump
Chilled EBM –> Susu yg telah diperah/pump and then dimasukkan ke dalam fridge (bahagian bawah peti ais taw! Bukan yg beku tu ye kwn2!)
Frozen EBM –> Susu yg disimpan di dalam freezer/bahagian beku peti ais.

FRESH EBM
Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C) = 4 hours
Di dalam “air-conditioned” room = 8 hours

CHILLED EBM
Ada DUA jenis peti ais yg selalunye kite pakai kat umah kan?Ada yg 1-pintu dan ada yg 2-pintu (peti ais saya dua-pintu ye)…so, tempoh penyimpanan susu adalah berbeza-beza mengikut jenis peti ais yg kite ada kay!

Di dalam peti sejuk satu-pintu (bahagian bawah) = up to 24-48 hours OR 1-2 days
Di dalam peti sejuk dua-pintu (bahagian bawah yg suhunya kurang 4°C) = up to 5days
Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C) = sehingga 12-24 jam

Please Take Note:
From my opinion, it depends on your fridge jugak. Macam my refrigerator bahagian bawahnye boleh thn gak sejuknyeee…But, my practise is i will only keep my EBM up to 48-hours in the fridge even i have2-doors refrigerator…which means i will only keep my EBM not more than 2-days…if dah masuk hari ke-2, saya terus frozen kan…juz to be safe…

FROZEN EBM (yang telah dimasukkan ke dlm FREEZER ye!)
Fridge 1-pintu = boleh tahan up to 1 months
Fridge 2-pintu = boleh tahan up to 3 months
Deep/Chest freezer = boleh tahan up to 6 months to 1year!

1 comment:

harlinda halim said...

eazy...blog yg eazy tgk tu akak dah close down..skang akak guna blog ni taw --> www.harlindahalim.com... ;)