Sunday, January 9, 2011

dalam dilemma


thanks for the wishes ;)

eazy happy sangat sekarang.ye lah.da dpt baby.sape je nak sedih kan?

tapi....eazy sedih.sebab tak dpt nak fully bf :'( hari pertama kat hospital dah rase ni.malam tu mase lepas je deliver,tekan2 kat breast tu takde keluar susu,setitik dua pun takde.just ade sikit je keluar kat breast tu.tapi gagah juga suapkan medina.

perah setitis dua.pastu suap kat mulut medina.tapi tak pernah putus asa,tetap nak bf medina.

hari ke-2 tetap sama.medina dah menangis.hati eazy lagi la menangis :'( rase teruk sgt sbb tak dpt nak bagi anak sendiri minum.hmmmm.lepas tu my auntie yg keje nurse kat pantai hosp cakap,bagi je fm dulu.tapi dalam mase yg same keep on trying.

now eazy da buat macam2.makan sawi,makan lobak putih,minum horlicks,minum susu,dapatlah perah 2 oz dalam masa 1/2 jam,tu pun dah happy tak terkira.baby tak nak minum direct dari breast sebab lambat keluar.die merajuk n menangis teresak-esak nnti.huuuu

*ade cadangan lain untuk tambahkan susu?

8 comments:

Syamilia said...

ala.ciannyer...

lemonade said...

sis, minum horlicks kalo nk tmbhkan susu.

Ann GreenStrawberry said...

kes kita sama lar eazy.. kat hopital air susu kuar sikit je.. balik rumah pun sama jugak.. last bby dah lapar sgt terpksa ksi fm jugak.. lepas berurut baru air susu kuar mencurah ampai buat stok.. lately ni akak dh demam 4 hari sbb bengkak susu.. terus susu jadi sikit.. now terpksa jugak campor..
mak akak ckp.. susu ibu ni anugerah allah.. xsemua org dapat.. apa2 kita kna cuba lg.. caiyokk

eazy n atief said...

kak ann;tenkiu.huu
sedih :'(

LeEyA said...

actually.. klu kita nekad nk fully bf.. langkah2 perlu di ambik dari pregnant lagi.. masa pregnant tu dh ada petua2 yg perlu diikut unt bykkan susu.. cuba bka blog miakiddidles.. penuh dgn cerita2 bf.. mentor tu.. sumber inspirasi akak..

NahiZ (chynk) said...

hi..just walking here..
Congrats! cute medina.
Pasal susu tu, I dulu pun risau gk x kuar. Tp my mum ckp ur mind need to be positive coz otak yg akan smpaikan maklumat kepada badan..insyallah ur breast will produce some milk..And alhamdulillah tuhan murahkan rezeki anak I minum BM. Panggil org mengurut pun ok. And makan la buah kurma and air zamzam...selawat dan niat la utk BF anak..Insyallah!
Dun giv up...Allah just menguji!

put3_zeela said...

eazy jgn risau ok...tambahkan ilmu pasal bf nie...kena positif jangan mengalahhh....chaiyokkk...!!!!

Mieja@Amiizaa2001 said...

eazy, jgn risau...itu normal utk ibu2 yang baru ada 1st baby, apa yg eazy alami kmieja dah mengalaminya :)

ini cara kmieja, kalaou bb msh tak pandai menyusu direct bf, eazy pam, bg minum dlm botol.

Tapi ambik masa/luangkan masa dalam satu hari try menyusukan baby secara direct setiap kali nak menyusukan baby. Setiap kali bb nak menyusu, suakan dulu nenen ajar baby cara menghisap, bila bb dah pandai buka mulut, terus masukkan bhg aerola tu kemulut baby, nak taou bb pandai menyusu dgn betul, tgk tulang rahang baby, kalaou bergerak tandanya bb dah pandai menghidap/menyusu.

Lakukan setiap kali eazy nak menyusukan, perkara nie sgt susah bg kmieja, kita sbg ibu kena kuat, kuat semangat utk ajar bb menyusukan sampailah bb tu pandai nk bf direct. Disamping kita mengepam bg bb dlm botol, disamping itu juga kita ajar bb menyusukan secara direct, insyallah mesti berjaya. Kmieja ambik masa hampir 45hari, bb baru pandai menyusu secara direct.

KUAT SEMANGAT yer:):)
awak mesti BOLEH!!!