Tuesday, June 14, 2011

Medina nak makan :)


Apakah tanda-tanda yang bayi anda sudah bersedia untuk menerima makanan pejal?



- Bayi mampu duduk dengan tegak

- Tounge-thrust reflex sudah berkurangan; iaitu bayi sudah mampu koordinat mulut dan lidahnya untuk kunyah & telan

- Bayi sudah mula mengutip objek di hadapannya dan memasukkan ke dalam mulut (sounds familiar..?)

- Bayi sudah menunjukkan minat terhadap makanan anda dengan cara ingin menerkam makanan anda :)

-Sebagai seorang ibu, biasanya anda akan dapat 'baca' akan kewujudan tanda-tanda bayi anda sudah boleh mula diberikan makanan pejal.

Medina sekarang da 5 bulan 1/2. Memang die dah tunjukkan minat untuk makan seperti yang dinyatakan dalam blog MomsBasic :) Tidur dah tak lena,bile kite makan pun die nak capai je.so eazy dah bagi makan (taklah makan bubur sume kan, just rase kan je.pisang,betik) medina suke!hehehehehe.
Eazy refer& baca buku MAMA SAYA LAPAR - Wardina. Buku yang sangat sangat berinformasi.eazy beli time karangkraf online buat sale hari tu.ade sale 10% tak silap.dalam tu wardina ajar & beri nasihat tentang pemakanan anak bermula dari lahir. grab that book now!



3 comments:

rizaros said...

wah rindunya update akk.. update jgak.. auni 4bulan++ dh mkn :) hehehe

MyRule said...

buku ni bagus kan? i dulu pun refer kat sini :p

eazy n atief said...

rizaros;tersangat busy darling,ni baru sempat.hehe

myrule;yup sangat bagus n informatif