Monday, December 27, 2010

kisah akar fatimah ;)

akar fatimah yg belum direndam

eazy pasti dah ramai yang tahu pasal akar fatimah ni kan?before preggy memang langsung tak tahu n tak pena dengar pasal akar ni.akar fatimah ni dipercayai(waallahualam) membantu proses bersalin/memudahkan kita bersalin.kira lebih kurang sama dengan air selusuh.

akar fatimah ni tak boleh didapati di tempat lain.kecuali di MEKAH.so hari tu eazy ada kirim kawan office punye kawan belikan dekat sana masa dia buat haji.ingatkan die terlupa or tak sempat nak belikan.tapi rezeki eazy.i got it.bukan satu kuntum taw,tapi 3 kuntum :) akar ni tak expired.so leh simpan untuk kawan2 or sedara yg nak bersalin nnti

eazy buat research(aiceh)dekat bloggers yg da pernah guna.ade yg rendam waktu 37-38 weeks.n ade jugak yg rendam time bukaan 2/3cm(means da sakit).tapi eazy sangat2 tertarik dengan satu bloggers ni;she said - air nie mengandungi pitocin. pitocin triggers uterus contraction. Nanti kalau minum awal2, contraction kuat tapi jalan tak buka. Nie daripada yg saya baca ler..saya plan nak minum kat hospital, after dah buka 3-4cm.

*rase nye eazy akan minum air ni bile dah masuk hospital nnti.n bawak dalam LR sikit.tapi kalau nurse tawu die marah kan?cakap je lah air kosong. :)

4 comments:

mamasue said...

air kosong pun tak silap mamasue tak boleh...sbb nurse tak bg kite mkn or minum.tp,dulu mak mamasue sempat curik2 bagi...sorok2 lah =)

eazy n atief said...

kan mama.sorok2 la nnti.hihi

.:Mrs. Engineer:. said...

sy pnjm my sis in law punye jek nnt... :)

eazy n atief said...

yanie;hihi.tulah.boleh recycle guna sampai berpuluh keturunan